Wedstrijdverslagen externe competitie

 

Donger 3 – SCL 4

 

Afgelopen dinsdag 10/3 vertrok het 4e team onder barre weersomstandigheden naar Dokkum om daar tegen het 3e team van de Donger de strijd aan te binden. Ze stonden 2e op de ranglijst en hadden nog kans op het kampioenschap terwijl wij helemaal onderaan stonden. Als teamcaptain was ik dan ook niet voorzichtig optimistisch maar misschien konden we toch nog in het beste geval een wedstrijdpuntje mee naar huis nemen. Op de heenweg hadden we ergens een afslag gemist en kwamen we van de verkeerde kant Dokkum binnen en moesten we even zoeken waar we moesten zijn. Het voordeel hiervan was dat we Dokkum uitgebreid bij nacht hebben kunnen bewonderen. Dokkum heeft een mooie binnenstad met smalle straatjes en veel éénrichting verkeer. Het nadeel was dat we te laat kwamen en de klokken al waren ingedrukt. Nadat we welkom waren geheten door de ongeruste gastheren kon de match dan toch eindelijk beginnen. Chauffeur Siebolt (1021) speelde op bord 3 tegen de altijd zeer secuur spelende Peter Smit (1348). Siebolt, altijd de rust zelve, kreeg een voorsprong in materieel maar de stelling was toch aardig remiseachtig. Een vredesvoorstel van Peter werd dan ook welwillend door Siebolt aangenomen en zo was het eerste halfje binnen, een leuke binnenkomer. Reneey (1104) speelde op bord 4 tegen Riemer Sinia (1255). Helaas voor hem gaf hij een toren weg waardoor Reneey door verder  foutloos te spelen de winst uiteindelijk binnen wist te halen. Zo kregen we er weer een puntje bij. Zelf (1256) speelde ik op bord 2 tegen de jeugdige Nils Venema (1363). Nils kwam niet lekker uit de opening en ik kon zijn aanvallen pareren. In het middenspel won ik een toren en pion tegen een loper. Daarna kwam ik niet meer in de problemen en gaf Nils zich gewonnen nadat ik een paar zetten eerder ook nog een loper won. Daarmee was de stond op 0,5 – 2,5 in ons voordeel gekomen en was de eerste overwinning van ons team dit seizoen binnen. Nu speelde alleen Corina (1091) nog op bord 1 tegen Henk Bauke Visser (1339). In het eindspel kwam ze een toren achter te staan maar daar stond tegenover dat ze 4 pionnen meer had.

De overgebleven toren en Dame van Henk waren levensgevaarlijk op de witte koning gericht maar omdat de zwarte koning in de buurt stond kon Corina steeds schaak geven waardoor de zwarte aanval steeds onderbroken werd. En zo ging het door, keer op keer en steeds weer. Het begrip “eeuwig schaak” kreeg weer verse inhoud en zo werd het later… en later… en later. Op het laatst werd er toch maar remise overeen gekomen waardoor de eindstand op 1-3 kwam. Een mooie overwinning voor ons zeker als je daarbij bedenkt dat de gemiddelde rating van ons team meer dan 200 punten lager lag. Daarom een dikke pluim voor al mijn teamgenoten.

Op 14 april spelen we thuis tegen DSC 4 en hebben we aan een gelijk spel genoeg om niet laatste te worden. We gaan het zien. We hebben in ieder geval allemaal goed geslapen na deze overwinning.

 

Teamcaptain Henk Hartsuiker  

 

Bakkeveen 3 – SCL 4:

 

Bij deze dan het eerste wedstrijdverslag van dit seizoen op de site. Tja, ik had er natuurlijk al eerder één kunnen schrijven maar ik moet bekennen dat de resultaten mij niet echt motiveerden. Door het resultaat van deze keer had ik er nu wat meer zin aan en ik hoop dat de captains of spelers van onze andere teams ook weer eens iets op papier willen zetten. Dat levert altijd weer leuk leesvoer op.  

 

Afgelopen woensdagavond (8/1) moest het 4e team aantreden tegen het 3e team van Bakkeveen.

Het team was deze keer als volgt samengesteld. Fedde van der Laan verving topscorer Henk Kunnekes. Henk had een afspraak in de schouwburg met een Amsterdamse cabaretier die ooit eens een liedje schreef over een lief konijntje dat vlak voor de kerstdagen plotseling verdween. Corina Hofman verving de door de griep gevelde Reneey Nagtegaal en van de kernploeg waren Siebolt Visser en uw auteur (Henk H) van de partij.  

Chauffeur Siebolt wilde al vroeg weg zodat hij voor het begin van de match genoeg tijd zou hebben om bij te praten met zijn vroegere clubgenoten. Hij had zich hier al maanden van tevoren op verheugd en het werd een gezellig weerzien. 

Tja, hoe zou de wedstrijd verlopen? In de afgelopen 3 matches pakten we alleen 2 bordpunten en wisten we wat wedstrijdpunten betreft de nul vast te houden. Maar wie weet zou het deze keer beter uitpakken. Op bord 2 speelde ik tegen hoog tempo speler Jack Zeilstra. In het middenspel verloor ik helaas een loper wat uiteindelijk fataal bleek. Op bord 3 was Corina goed op dreef. Door fouten van haar tegenstander, hij had ruim 200 ratingpunten meer,  kon ze zijn torens opruimen waardoor deze uiteindelijk opgaf. Een mooie prestatie van Corina dus. Op bord 4 deed Siebolt iets wat voor iedereen moeilijk is, namelijk een gewonnen eindspel winnen, iets waar hij naar eigen zeggen niet goed in is. Met een toren meer voorkwam hij gelukkig mat achter de paaltjes en door zijn oprukkende pion, ondersteund door de zwarte koning met toren ging  de witte koning uiteindelijk mat op de 1e rij. Siebolt haalde zo het eerste wedstrijdpunt voor ons team binnen en waren we eindelijk van die akelige nul af. Alleen Fedde speelde nu nog op bord 1. Het was een taaie en lange partij waarbij het materieel lang op het bord bleef staan. Na een moedige strijd van 65 zetten moest hij uiteindelijk toch opgeven waardoor de eindstand op 2 – 2 uitkwam. Na het einde van de laatste partij was er nog wat discussie over het gehanteerde speeltempo. Het liep inmiddels tegen middernacht en veel mensen wilden eigenlijk wel naar huis. Maar goed, dat is weer een  ander kwestie.

Na half één waren we allemaal weer thuis en ging we lekker slapen omdat we deze keer eens niet verloren hadden.

 

Henk Hartsuiker